FORSIDE | JERNBANE- og DAMPSKIBSMÆRKER | ARTIKLER | KONTAKT | LINKS |   


Artikler


Artikelforside

D.F.D.S. dampskibsmærker

Radiojulehilsner til Danmark

Lemvig Banen´s historie

Julemærkesanatoriet "Kolding Fjord"

Caritas 1953

Caritas 1958 i København

Julemærket - en dansk opfindelse

Feriemærker udgivet af det danske postvæsen

Julemærkehjem i 100 år

Juleudstillinger til og med 1974

Tarplejren



Julemærket - en dansk opfindelse


Forfatter: Helene Dyrhauge
Mail: helene.dyrhauge@searchlaboratory.com
Hjemmeside: www.vistaprint.dk


Julen er en travl tid for posten verden over, der stempler og udbringer de mange julehilsner, som bliver sendt til familie og venner. Mange lande har julefrimærker, men julemærket, som er en dansk opfindelse, findes kun i få lande.

Postekspedient og senere postmester Einar Holbølls idé om at bruge julekorrespondancen til at samle penge ind til støtte for syge børn er blevet en success og en del af julen i Danmark. Flere af vores nabolande har taget ideen til sig, så som Sverige, Island, Norge, Finland, Estland, samt Grønland og Færøerne. Endvidere findes de også på Dansk Vestindien og Jomfru Øerne.

Motiverne

Siden det første julemærke udkom i 1904 har motivet ændret sig. Dronning Louise var motivet på det første julemærke i 1904. Kongefamilien er forblevet et populært motiv og et foto af den regerende konge, eller regentparret, er blevet brugt flere gange. Det sidste var i 1972 med Dronning Margrethe II og Prins Henrik.

I begyndelsen var der ofte et foto af et lille barn, hvilket var dem som fik gavn af salget af julemærket, så det var et smart reklamefremstød for Julemærkehjemmene. Fra 1930erne blev motivet mere inspireret af julens temaer med engle og nisser, som ofte blev portrætteret med børn. Det var derfor vigtigt at vise at salget af julemærket hjælper syge børn - en smart reklamestrategi - og julemærket i 1969 var tegnet af skolebørn fra Hørup Skole på Als.

Efter Anden Verdenskrig blev der forskellige mærker i helarket. I 1955 var helarket et vinterneg med forskellige fugle og gennem årene har flere danske kunstnere designet julemærkerne. Med forskellige julemærker i helarket blev det mere spændende for frimærkesamlere at finde alle mærkerne i helarket. Selvfølgelig skal julemærkerne være brugte og med poststempler, og i de år hvor der er 50 forskellige mærker bliver det sværere at finde alle julemærkerne.

Enkelte år er der også blevet brugt gamle mærker med overtryk. Dette skete i 1951 hvor 1950 blev brugt med et overtryk, det samme skete i 1959 med overtryk på 1953 julemærket og 1982 overtryk på 1978 julemærket.

Dronning Margrethe II har designet julemærket i 1970, 2003 samt det grønlandske julemærke i 1983. Flere motiver refererer til H.C. Andersen (1975, 1994 og 2005). Et andet tema, som går igen, er julens salmer (1969, 1981, 1983, 1988 og 1998).

Julehilsner i dag

Selv om det stadigt er populært at sende julehilsner til venner og familie, sender færre traditionelle julekort. Julemærkefonden har derfor introduceret et e-julemærke som man kan bruge i jule e-mails. Det første e-julemærke kom i 2001 og har hvilket hjulpet Fonden med at indsamle penge, selv om de fleste penge stadig kommer fra salg af Julemærket.

Julemærket, både som e-mærke og som frimærke, bliver brugt af mange når de sender julekort. Mange mennesker sender stadig traditionelle julekort, som beskriver hvad der er sket i det forgangne år, og mange har stempler med deres adresse som de sætter på bagsiden af konvolutterne i stedet for at skulle skrive deres adresse på hvert brev.

Det er ikke kun privatpersoner som sender julehilsner. Mange firmaer sender julehilsner til deres kunder som tidligere ville være stemplet på posthuset. Men i dag har mange firmaer frankeringsmaskiner, som kan indstilles til at skrive ”God Jul” i stedet for at bruge julemærker. Mulighederne for at frimærkesamlere får et helt ark med alle julemærkerne er derfor blevet mindre.


















Design og programmering af Klaus Nissen, www.Triodimenzionale.dk